Hitlijst

Bach nummer 1 in de Klassieke Top 400 van NPO Radio 4

15 oktober 2020 11:08
Bach nummer 1 in de Klassieke Top 400 van NPO Radio 4

De Matthäus-Passion van Bach staat op de eerste plaats van de Klassieke Top 400 van NPO Radio 4. Nummer twee is het Requiem van Wolfgang Amadeus Mozart. Spiegel im Spiegel van Arvo Pärt maakt de top 3 compleet.

De Klassieke Top 400, voorheen bekend als de Hart & Ziel Lijst, is een toplijst met de 400 mooiste klassieke muziekstukken, gekozen door de luisteraars van NPO Radio 4.

Hoog in de Klassieke Top 400 staan onder meer ook het Requiem van Gabriel Fauré en Canto Ostinato van de Nederlandse componist Simeon ten Holt. De 9e symfonie ‘Uit de Nieuwe Wereld’ van Antonín Dvořák en de Peer Gynt Suites van Edvard Grieg zijn nieuwkomers in de top 10 van de Klassieke Top 400.

Uitzending

De 400 mooiste klassieke muziekstukken zijn van maandag 19 oktober tot en met vrijdag 23 oktober tussen 07.00 en 23.00 uur te horen op NPO Radio 4. De uitzending wordt dagelijks om 23.00 uur afgesloten met een Klassieke Top 400-special van het programma Opium.

De top 10 van de Klassieke Top 400:

  1. Bach - Matthäus Passion
  2. Mozart – Requiem
  3. Pärt - Spiegel im Spiegel
  4. Fauré - Requiem
  5. Dvořák - Symfonie nr. 9 ‘Uit de Nieuwe Wereld’
  6. Purcell - Dido and Aeneas
  7. Grieg - Peer Gynt Suites
  8. Ten Holt - Canto Ostinato
  9. Händel - Messiah
  10. Brahms - Ein deutsches Requiem

De gehele Klassieke Top 400 is te vinden op nporadio4.nl/top400

Springlevend

“Muziek is van alle tijden, eeuwenoud en springlevend. De Klassieke Top 400 weerspiegelt welke klassieke muziek de luisteraars vandaag de dag het liefste horen. Ik vind het mooi om te zien dat er dit jaar meer dan voorheen is gestemd op hedendaagse componisten. Ook het werk van vrouwen is - terecht - aan een opmars in de lijst begonnen. Wat verder opvalt is een verdubbeling van het aantal composities van eigen bodem; Nederlandse muziek waar we trots zijn”, zegt Simone Meijer, zendermanager van NPO Radio 4. “Elke dag maken we bij NPO Radio 4 met veel toewijding en plezier programma’s voor iedereen die van klassieke muziek houdt. Maar volgende week zijn de rollen even omgedraaid en laten wij ons verrassen door onze luisteraars. Ik kijk daar heel erg naar uit!”

Online NPO Radio 4 Festival

Vanwege corona gaat het festival rond de lijst dit jaar online plaatsvinden. De hele week zijn er vanaf maandag 19 oktober allerlei online activiteiten georganiseerd onder de noemer NPO Radio 4 Festival, waaronder workshops, talkshows, concerten en een online pubquiz. Het NPO Radio 4 Festival is te volgen op nporadio4.nl/festival en via het themakanaal NPO 2 Extra.

Klassieke Top 400 Concert

Slotstuk van de week is het Klassieke Top 400 Concert op vrijdag 23 oktober met musici van het Radio Filharmonisch Orkest en sopraan Laetitia Gerards, o.l.v. Karina Canellakis. Dit concert is om 20.15 uur live te horen op NPO Radio 4 en ook live te zien op NPO 2 Extra en de festivalwebsite van NPO Radio 4.

Meer over

npo radio 4 klassieke top 400

Gerelateerde artikelen